Film plaquette Willem Sluiter bij VU-expositie in première

Verslag filmer Ben Tragter na tien jaar te zien, rond 350e sterfdag van dichter

De expositie in december van de Vrije Universiteit Amsterdam over dichter Willem Sluiter ter gelegenheid van zijn 350e sterfdag levert op de valreep twee primeurs op. De plaquette van Sluiter uit de Grote Kerk in Zwolle, waar hij is begraven, gaat een pronkstuk vormen op de tentoonstelling in de hoofdstad. En een nog nooit vertoonde film van Ben Tragter (1945-2021) over de onthulling van dit kunstwerk, tien jaar geleden, is in verband hiermee alsnog in première gegaan en te zien via de volgende link: https://willemsluiter.nl/video/214-filmverslag-onthulling-plaquette-willem-sluiter-in-zwolle

Dick en Willem Sluiter

Dick Sluiter (niet verwant aan de dichter), mede-initiatiefnemer voor de plaquette van Willem Sluiter in Zwolle en vrijwilliger bij Acedemishuis Grote Kerk in de Overijsselse hoofdstad, vervoerrt zelf het kunstwerk voor de expositie naar de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Vanwege de enkele jaren durende restauratie van de monumentale Zwolse kerk is de Sluiterplaquette tijdelijk van de muur verwijderd en opgeborgen in een kluis. Herplaatsing rond de 350e sterfdag van Sluiter, op 28 december, bleek niet mogelijk, omdat dan de restauratie van het Schnitgerorgel, het grootste originele Barokorgel van Europa, nog niet is afgerond.

Zwols idee enthousiast onthaald

Dit bracht directeur Coby Zandbergen van Grote Markt 18 (Academiehuis Grote Kerk) op het idee de door beeldhouwer Anton ter Braak vervaardigde plaquette te laten exposeren in Amsterdam, waar dit voorstel enthousiast is onthaald.

De initiatiefnemers voor plaatsing van de plaquette in Zwolle vroegen destijds aan de vermaarde Achterhoekse filmer Ben Tragter uit Borculo beelden vast te leggen van de onthulling, op 21 september 2013. Hij verwerkte die in een bijna 20 minuten durende film. Tragter stond bekend om films van de natuur en cultuurhistorische onderwerpen.

Naast de onthulling van het kunstwerk zijn in de Zwolse film onder anderen te zien dichter Sander Grootendorst met een modern Sluitergedicht. Dat is later ook opgehangen boven in de uitkijktoren op de Needse Berg in Neede, waar Sluiter in 1627 werd geboren. We zien in de film ook een optreden van het christelijk gemengd koor ONO uit Eibergen, onder leiding van Ad Krijger.

Boeiende lezingen

Literair en religieus gezien in de film zijn interessant de samenvattingen van lezingen die die dag werden gehouden door literatuurcriticus en auteur dr. Hans Werkman en prof.dr. W.J. op ’t Hof, destijds bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van het gereformeerd piëtisme aan de Vrije Universiteit te Amsterdam vanwege de Hersteld Hervormde Kerk.

Werkman onderstreepte dat Gerrit Komrij in zijn dikke bloemlezing uit 1986 veel meer bladzijden besteedde aan Sluiter dan aan de grote zeventiende-eeuwse dichters P.C. Hooft, Revius en Huygens. Met een verwijzing naar professor Entjes (hoogleraar Nedersaksische taal- en letterkunde) zei Werkman ook: “Men denkt zelfs dat dank zij Sluiter tot in de twintigste eeuw in Achterhoekse gezinnen meer leeslust werd aangetroffen dan in andere plattelandsgebieden in Nederland.” Op ’t Hof belichtte Sluiter ‘als Eibergs gereformeerd devoot’.

Het kwam om uiteenlopende redenen tot nu niet van vertoning van de film. Mede om nog één keer ook de aandacht te vestigen op het werk van filmer Ben Tragter, die het verleden hielp te vangen in bewegende beelden, heeft het informatiepunt van dichter Willem Sluiter zijn film nu wereldwijd zichtbaar gemaakt via YouTube.